Egnsinfo

kort

Idom – Råsted: Et lokalsamfund i rivende udvikling

Idom og Råsted er to små lokalsamfund i nærheden af hinanden. Nærhed både mht. geografi og i den udvikling, der præger området.

Indenfor de sidste 3 år er der bygget nye huse, nye lejligheder og i 2008 blev PLEXUS Idom-Råsted indviet, et stort Idræts- og Kulturcenter, et byggeri til 20 mio. kr.!Alt dette har kun kunnet lade sig gøre fordi der er et utroligt engagement og sammenhold.

Vi lever i en tid, hvor landsbyerne i Vestjylland må kæmpe for udvikling eller opleve afvikling. Vi har valgt at stå sammen om udvikling!

Idom og Råsted ligger midt i et naturskønt og delvist fredet område med uberørte hedestrækninger, gravhøje, plantager og Storeå dalen, hvor Idom å og Gryde å slynger sig i sine naturlige krumninger.

Indbyggertallet i Idom sogn er på 790 (pr. 1/1. 2008), hvoraf langt de fleste bor i Idom Kirkeby, som har status af lokalcenter. Råsted sogn har 260 indbyggere.

I området findes skole, børnehave, fritidshjem, ungdomsklub, danmarks bedste golfbane (2008) og PLEXUS Idom-Råsted, et moderne Idræts- og Kulturcenter med nærbutik, café, selskabslokaler samt konference faciliteter. Endvidere har området flere håndværksvirksomheder, småindustri og blomsterbutik.

Idom og Råsted ligger ca. 10 - 13 km. sydvest for Holstebro.

Idom_R_sted_skole_Drone_bluevanphotovideo__5_of_9_

Idom-Råsted skole

har ca. 140 elever fordelt på 0. – 7 klasse.
Skolen er en lokalt forankret, udviklingsorienteret folkeskole med kulturcenterfunktiion, hvilket betyder at skolens gode fysiske rammer i vid udstrækning benyttes af det lokale foreningsliv samt områdets dagplejere.

Skolen har et tæt samarbejde med den lokale daginstitution, Solkær.

Læs mere om Idom-Råsted skole
B__rnehus_Drone_bluevanphotovideo__2_of_2_(1)

Børnehuset Solkær

er en aldersintegreret institution med børnehave fritidshjem og klubordning. Solkær blev åbnet i 1996 og i 1999 blev en ny tilbygnng indviet. Tilbygningen har givet flere kvadratmetre til børneafdelingen og rummer også lokaler til områdetss selvstændige ungdomsklub.

Solkær er sammenbygget med Idom-Råsted hallen. Børnene har derfor gode muligheder for at benytte hal og fodboldbaner i løbet af dagen.
Som noget unikt er der etableret et samarbejde mellem institutionen og den lokale idrætsforening, således at børnene kan gå til forskellige sportsaktiviteter, mens de er i institutionen.

Læs mere om Børnehuset Solkær
Dagpleje_DSLR_bluevanphotovideo__7_of_10_

Dagplejen

varetager pasningen af de 0-3 årige, der ønsker pasning i lokalområdet.

Læs mere om Dagplejen
Fodbold_DSLR_bluevanphotovideo__11_of_17_

Idom-Råsted Idrætsforening (IRIF)

blev stiftet i 1943 og har bl.a. afdelinger for fodbold, håndbold, badminton, gymnastik og volleyball.
Aktiviteterne udfoldes på et velanlagt grønt idrætsområde samt i Idom-Råsted Hallen, som blev opført i 1977. Hallen rummer
desuden café og mødelokaler.

Læs mere om Idom-Råsted Idrætsforening (IRIF) og de mange tilbud.
Plexus_DSLR_bluevanphotovideo__36_of_65_

PLEXUS IDOM-RÅSTED

Det nye Idræts- og Kulturcenter der blev indviet Lørdag den 6. september 2008. Centret indeholder bl. a. fest- / konferencesal, motionscenter, cafeteria og nærbutik.


Læs mere om PLEXUS Idom-Råsted
golf1

Danmarks bedste golfbane (2008)

I Idom-Råsted området ligger også Danmarks bedste golfbane med 36 huller samt en ny 9 hullers bane, i et meget naturskønt område.

Læs mere om golf i Idom-Råsted her.
Bred

Ud over idrætten

er der mange fritidstilbud i området:
for børn og unge er der et velfungerende KFUM-spejderliv.
For de voksne er der rig lejlighed til at deltage i de mange aktiviteter, som landets ældste foredragsforening, borgerforeningen, pensionistkluben og jagtforeningen arrangere.

Læs mere om Spejderliv i Idom-Råsted

Læs mere om Idom-Råsted Foredragsforening

Læs mere om Idom-Råsted Borgerforening

Læs mere om Idom-Råsted Pensionistklub

Læs mere om Råsted Jagtforening

Idom_Skole_DSLR_bluevanphotovideo__26_of_70_

De kollektive trafikforbindelser

fra området, til Holstebro og Ulfborg dækkes af linierne 25 og 252. Fra stationen i Bur, er der forbindelse til Holstebro og Ringkøbing/Skjern.

Læs mere om køreplaner og trafikforbindelser
scan0001

Naturen omkring Idom og Råsted

Egnens storslåede natur giver lyst til masser af oplevelser, f.eks. en gå- eller cykeltur i skovene, en kanotur på Storåen eller en afslappende udflugt til en af områdets søer, hvor Skov og Natyrstyrelsen har oprettet flere naturlejrpladser.
Kombinationen af store plantagearealer og talrige åer og bække, gør egnen til noget helt specielt og særegent.


Læs mere om Naturen omkring Idom og Råsted og de mange muligheder.
DSC02509(1)

Landets største sammenhængende plantage og hedeareal

Klosterheden, med et sammenhængende areal på 6.700 ha., er et af de største skovområder i Danmark. Herudover er der ca. 700 ha. skovrejsningsområder, småskove, enge og strandarealer.
Natur_DSLR_bluevanphotovideo__27_of_47_

Vestjylland huser også landets største krondyrbestand.

Krondyret er det største landpattedyr i Danmark. Hjorten måler op mod halvanden meter i skulderhøjde. Indenfor en radius af 3 km. kan du dagligt se flokke på op til flere hundrede dyr, der sommeren igennem græsser på enge og hedearealer.
IMG_1665

Området huser Danmarks eneste vildtlevende bæverbestand

Bæveren uddøde i Danmark for mere end 1000 år siden, men i 1999 blev arten genindført i landet. 18 dyr, som var indfanget ved Elben i Tyskland, blev udsat i Klosterheden Skovdistrikt. Siden da har bæveren spredt sig og bestanden ligger i dag formentlig på 60 – 90 individer. Bæveren er Europas største gnaver, og den voksne bæver har en kropslængde på 95 – 135 cm. Halen, som måler 25-37 cm. er flad og bred. En voksen bæver vejer mellem 15 og 35 kg.
Dagpleje_DSLR_bluevanphotovideo__1_of_10_(1)

Naturens tag-selv bord

Landskabet er meget varieret og byder på mange typer oplevelser. Tag-selv bordet er åbent for lystfiskere, svampe- og blåbærsamlere, kryddersnapse entusiaster, jægere, vandrere, løbere, cyklister, ornitologer, madpakkefolk og andre naturelskere.
Skov og naturstyrelsen har etableret naturlejrpladser, sheltere og bålpladser og de vedligeholder et stort system af grusveje i skov- og hedeområderne, hvilket gør det let at benytte mulighederne.

Læs mere om Naturen omkring Idom og Råsted og de mange muligheder.

Se også Lystfiskeri og Ridning

R_sted_01
Luftfoto af Råsted med golfcentret ca. 2014
Idom_01
Luftfoto af Idom Kirkeby ca. 2014.